‘Pas rioollasten aan op verbruik’

20140111 pas rioollasten aan op verbruikzaterdag 11 januari 2014 23:08

Tijdens de informatieronde grondgebied van 7 januari 2014 vroeg Wim Goosen aan wethouder Bekke om het huidige systeem van riooltarieven te onderzoeken. Om hiermee na te gaan of er wellicht een differentiatie aangebracht moet worden in tarieven om een eerlijker systeem te krijgen. Op donderdag 9 januari publiceerde De Twentsche Courant Tubantia het volgende artikel.

‘ Pas rioollasten aan op verbruik’

ChristenUnie wil hoogte rioollasten per huishouden bepalen. Grootverbruikers gaan daardoor mogelijk meer betalen.

WIERDEN – De kosten van het riool­gebruik binnen de gemeente Wierden moeten eerlijker wor­den verdeeld. Dat was in het kort de strekking van het pleidooi waar ChristenUnie-raadslid Wim Goosen dinsdagavond mee voor de dag kwam.
Tijdens de informatieronde grond­gebied hamerde hij op de onder­linge verschillen tussen waterver­bruik. „Wierden behoort in Twen­te al tot de duurdere gemeenten als het op rioollasten aankomt. En iedereen betaalt hetzelfde. Wei­nig of veel water lozen maakt in die zin niets uit. Of het nu een eenpersoonshuishouden betreft of een groot bedrijf.”

Het voorstel van Goosen kwam ter sprake tijdens de discussie over het nieuwe Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) voor de ja­ren 2015 tot en met 2019.

Wierden behoort met 250 euro per jaar inderdaad tot de duurde­re gemeenten als het op deze kos­ten aankomt. Onder meer de ge­meente Haaksbergen zit daar nog boven. Het landelijke gemiddelde ligt op ongeveer 200 euro.

Daarom riep Goosen wethouder Hans Bekke op om de waterlo­zing per huishouden te bekijken. „In meerdere Nederlandse ge­meenten wordt bijvoorbeeld voor de eerste vijfhonderd kubieke me­ter water een vast bedrag ge­vraagd. Er dient een bijtelling te volgen, wanneer er nog eens vijf­honderd kubieke meter in het riool verdwijnt. Die cijfers zijn im­mers zo op te vragen”, aldus Goosen. Volgens de Wierdense politicus wordt de methode al min of meer gehanteerd in omlig­gende gemeenten als Rijssen-Hol­ten, Twenterand en Hellendoorn.

Wanneer dergelijk maatwerk wordt toegepast, kan het beteke­nen dat de kosten voor kleinere huishoudens omlaag gaan, terwijl grootverbruikers meer gaan beta­len voor de waterlozing. „Maar dat is in deze tijden alleszins rede­lijk. We moeten de pijn zien te verdelen”, meent Goosen. „Want ook wij zijn voor lagere lasten.”

Wethouder Bekke kon nog niet volmondig toezeggen de optie te overwegen, maar wil het idee wel onder de loep nemen om te zien wat er mogelijk is.

Labels

« Terug

Archief > 2014 > januari

Geen berichten gevonden